DVBSaT Digital Video Broadcasting SATellite

Geri git   DVBSaT Digital Video Broadcasting SATellite > KONU DIŞI / OFF TOPIC > HOBİLERİNİZ > ELEKTRONİK
Kullanıcı ismi
Şifreniz
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Takvim Online Oyun JavaChat Bütün Forumları okunmuş kabul et

Seçenekler
Alt 20-01-2008, 19:59   #11
merdal

merdal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Gizli Mesaj Göstericisi & Teşekkür: 190
Thanked 1.785 Times in 222 Posts
Tecrübe Puanı: 100merdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uye
@tony;beyaz renkte olan duylu
@volt; bende 2 tane 12 V üreten güneş paneli var,15X30 cm. ebadında. bununla 6V üç tane ışıldak aküsünü şarj etmek istiyorum,bununla (0.20 mA herbiri hesaplarsak) 60 adet beyaz ışık led ihtiva eden bir lambayı yakmak istiyorum,bahçemi ışıl ışıl olmasa da aydınlatmaya yetiyor.burada bir arkadaşımla beraber buna uygun bir şarj devresi yaptık,18 V u şarj ettik,çok parlak şekilde güneşli bir günde şarj edildiğinde 3 gün süreyle yandı.ama tam istediğimiz gibi olmadı.güneş olmasa bile aydınlık olması yavaş da olsa şarj ediyor.ayrıca buna bir sensor ilave ederek sadece hava karadığında yansın istiyorum.yapmak istediğim bu.doğrudan 220 V a bağlı sensor buldum,sadece hava kararınca elektriği veriyor,yukarıda resmi olan 220 ile çalışan ledli aparatı bununla kullanmak mümkün,ama ben sadece güneşle çalışsın istiyorum,bahçenin ortasına koyacağım. saygılar,

Konu merdal tarafından (20-01-2008 Saat 20:18 ) değiştirilmiştir..
merdal isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
DVBSaT Reklamları
teşekkürler, eline sağlık v.b. mesajlar yazmayınız gizli mesajları görmek için hidekill butonunu kullanınız uyarılara rağmen bu tip mesaj yazan arkadaşlar forumdan uzaklaştırılacaktır foruma katkı için forum reklamlarına tıklamayı ihmal etmeyelim
Alt 21-01-2008, 18:36   #12
Volt

Volt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Gizli Mesaj Göstericisi & Teşekkür: 135
Tecrübe Puanı: 963Volt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uye
@merdal abi biraz sabredersen gerekli malzemeyi alıp senin için gerekli devreyi tasarlarım.Ben çizerim şimdi ama garanti olsun deneyip öyle buraya koyarım.
Volt isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 21-01-2008, 22:05   #13
merdal

Tecrübe Puanı: 100merdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uyemerdal taninmis sohret sahibi uye
sabırsızlıkla bekliyorum,ilgilenenler varsa onlara da yardımcı olur.
merdal isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-01-2008, 00:14   #14
tonytr

tonytr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Alıntı:
merdal´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
@tony;beyaz renkte olan duylu
bu duylu olanın hazır satıldığı yerin adresini pm atsana merdal abi bi tane alıp bi test edelim, güneş enerjisi ile çalışan sistemi de siz halledince onu da sizden çalarız artık :P
Yerel Platformların (Digiturk, D-Smart, NBA, e2, Discovery v.s.) İllegal izlenmesine yönelik şifre, bilgi v.s. veren arkadaşlar forumdan ömür boyu banlanacaktır. Forum Kurallarını Okuyalım JavaChat - Online Sohbet
Güncel SoftCam.Key Güncel vkeys.db Güncel v_sids.db
tonytr isimli üye şuan Sisteme bağlidır (Online)   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-01-2008, 10:26   #15
merdal

@tonytr,ben Ankara'dan aldım,adresi ve telefonu PM atıyorum.İstanbul'da Kadıköy iskelesinin tam karşısındaki Yazıcıoğlu Pasajı'ndan büyük bir ihtimalle temin edebilirsin.bir de Karaköy'deki Kadıköy İskelesi'nin tam karşısında bir arka sokaktaki elektronikçiler çarşısında da olması lazım.saygılar.
aparatı volt kardeş bir yapsın devre şemasını burada yayınlarız merak etme.sana da bir tane hediye ederiz.

Konu merdal tarafından (22-01-2008 Saat 10:31 ) değiştirilmiştir..
Alt 22-01-2008, 10:29   #16
softbal10

softbal10 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Killing Season Champion!
Gizli Mesaj Göstericisi & Teşekkür: 235
Thanked 21.319 Times in 4.285 Posts
Tecrübe Puanı: 100softbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uyesoftbal10 taninmis sohret sahibi uye
Hayırlısıyla bende alacam bir adet güneş enerjisi sisteminden bende isterem
Alt 29-01-2008, 20:49   #17
Volt

Tecrübe Puanı: 963Volt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uyeVolt taninmis sohret sahibi uye
@merdal abi benim elimde LDR olmadığı için bejklettim seni.LDR ışığın şiddetine göre direnci değişen bir direnç türü.Fakat bugün birden aklıma başka fikir geldi.Bekletmek istemezdim bukadar kusura bakmazsın umarım.
Ben konuya girmeden önce konuyla ilgili bildiklerimi paylaşayım.Birkaç yıl önce Solar panelden akü şarj devresi yapmıştım.18v gerilim üreten bir panelle 12v araç aküsü şarj edilecekti.Ben ozaman 14.4 v üreten regüle devresi yaptım.Amacım aküyü en fazla bu gerilime kadar şarj etmekti.Fakat testlerde bunun yanlış bir yöntem olduğunu anladım.Benim tahminime göre panelden anca %40 verim alabiliyordum.Sonra doğru yöntemi buldum.

Bu prensip resmi.Mantık şu ..şarj devresi son ana kadar (akü dolana kadar)aküye doğrudan bağlı kalıyor.Arada regüle olmadan.Aynı zamanda bir devre akünün dolum oranını kontrol ediyor.Akü dolduğunda güneş panelini akü de ayırıyo.Mantık bu.
Şimdi gelelim senin devreye.Abi doğru anlamışsam sen elindeki iki adet 12v güneş panelini seri bağlayıp (24v) 3 adet seri bağlı 6v (18) akü şarj etmek istiyorsun.
Ben senin için oldukça basit bir devre çizdim.

Şimdi bu 6v akülerin akımı 4A .Bunların normalde 400mA 10 saat sürede şarj olmaları uygun olur.Ben bu 12v solar pillerin akımını bilmeyorum.Averdiğiniz ölçülere göre ben çok yüksek olduklarını sanmıyorum.Onun için yukarıda bahsettiğim tarzda bir şarj devresine gerek yok bence.
Şemada iki adet solar pil seri bağlı.Pillerin + ucu iki adet 1N4OO1 diyodtan geçmekte.Abi ikisinede D1 yazmışım bence üsteki 1N4007 yada her ikiside öyle olsun.Üsteki diyod doğrudan akünün + gidiyor.Yani göneş olduğu sürece pilleri şarj edecek (max verimle)
İkinci diyod ise panelin üretmiş olduğu enerjiyi 741 entegreye iletmekte.Bu ufak devrenin amacı ışığı ölçmek.R3 trimpotla hangi ışık seviyesinde çıkış alacağımızı ayarlayacağız.OP çıkışında bir Darlinkton tranzistör var ..ben BDX53 seçtim.Bu tranzistörü ufak bir soğutucu üzerine takarsak iyi olur.

Malzemeler:
1-D1-D2---- 1N4007
2-R1-------- 10K
3-R2--------100K
4-R3--------100K-Trimpo
5-R4--------100ohm
6-R5--------20K
7-C1--------10mF/35v
8-C2--------100mF/35v
9-T1--------BDX53

Umarım bu devre işine yarar.Solar piller benim tahminimden çok akım veriyorsa(1A den çok) ozaman sözünü ettiğim devreyi çizerim.Bugün aklıma gelen LDR kullanmak yerine solar panelin ürettiği enerjiyi kullanarak ışık ölçümünü yapmak
Saygılar..
Volt isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-01-2008, 23:06   #18
merdal

sağol volt,gereli parçaları temin edip devreyi yapıp deneyeceğim,burada hepsini bulmam mümkün olmayabilir,çalışıp çalışmadığını bildirmekte gecikirsem kusura bakma.teşekkürler.
Alt 30-01-2008, 20:09   #19
Volt

Abi ben devreyi yapıp denedim.Bu parçalar heryerde bulunabilir.Özelikle bulunabilir malzeme seçtim ve yapımı basit olsun istedim.Ben sadece güneş pili yerine ikinci bir güç kaynağı kullandım.Ama daha öncede böyle yapmıştım testlerimi ve sonuç olumlu olmuştum.Ben hertürlü yardımcı olurum.Gerekirse yapıp gönderirim.Saygılar....
The Following 2 Users Say Thank You to Volt For This Useful Post:
hakanogru (11-04-2008)
Alt 31-01-2008, 10:08   #20
merdal

sağol volt,çok naziksin.boş vaktimde kendim yapmaya çalışayım,beceremezsem haber veririm.
The Following 2 Users Say Thank You to merdal For This Useful Post:
hakanogru (11-04-2008)

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler